Nieuws
Home
Bedrijfsprofiel
Nieuws
Diensten
Faciliteiten
Bibliotheek
Projecthistorie
CV van eigenaar
Voorwaarden
Contact

Jaareinde 2022 -  ElegAnt Solutions kondigt hierbij aan zijn zakelijke activiteiten vanaf 2023 af te gaan bouwen, dit als gevolg van een grote terugval in opdrachten in de loop van de covid-plandemie. ElegAnt Solutions heeft eerder dit jaar al zijn LinkedIn-account verwijderd in reactie op de censuur van het platform van een aantal belangrijke kritische posts. ElegAnt Solutions bedankt zijn opdrachtgevers voor hun vertrouwen en steun in de afgelopen 18 jaar!

 

 

Februari 2019 - Antennes hebben verliezen, met als gevolg dat een deel van het RF-vermogen wordt gedissipeerd in plaats van uitgestraald. Naarmate antennes kleiner worden gemaakt, en vaker worden geïntegreerd op pcb's van verliesgevend materiaal, wordt hun stralingsrendement bedreigd. Weinigen denken aan antennes als onderdelen die 'heet' kunnen worden, maar antennes warmen wel degelijk op tijdens uitzenden. ElegAnt Solutions is nu begonnen met een onderzoek hoe het stralingsrendement van elektrisch (en ook fysiek) kleine antennes te meten is.

Het meten van het stralingsrendement is een van de grootste uitdagingen van het antenne ontwerpen. Er zijn verschillende methoden voor, maar elk heeft zijn specifieke tekortkomingen en valkuilen. ElegAnt Solutions onderzoekt momenteel de bruikbaarheid van de zgn. calorimetrische methode.

In deze benadering wordt het stralingsrendement van een antenne bepaald door het meten van de warmteverliezen (de dissipatie) van de geteste antenne, berekend uit de temperatuurstijging binnen een thermisch geïsoleerd maar RF-transparant meetvat, bij een bekend (opgenomen) RF ingangsvermogen. Ervaringen met deze methode zijn nauwelijks gedocumenteerd, maar er is één goed artikel: 'Direct Measurement of Small Antenna Radiation Efficiency by Calorimetric Method' door W.L. Schroeder en D. Gapski (IEEE Transactions on Antennas and Propagation, Vol. 54, No. 9, sept. 2006).

Om eerlijk te zijn, de experimentele meetopstelling zoals die nu bestaat blijkt nog niet toereikend om betrouwbare, reproduceerbare resultaten te leveren. Een aantal tekortkomingen is aangepakt, maar de eerste (calibratie-)metingen zijn nog niet tevredenstellend en overtuigend.

Op dit moment kunnen alleen groffe indicatieve uitspraken over het stralingsrendement worden gedaan, bijv. van ElegAnt Solutions' low-profile 'CMMA'-antenne voor 2,45 GHz zoals rechts afgebeeld, wat vanzelfsprekend niet nauwkeurig genoeg is. Doel is om de meetopstelling verder te verbeteren, en deze zodra alles klaar en de goede werking bewezen is, te gebruiken voor de experimentele bepaling en vergelijking van kleine antennestructuren, op deze steeds belangrijker wordende antenneparameter.

Merk op dat stralingsrendement weinig of niets te maken heeft met afstemming of impedantieaanpassing. Een ideale aanpassing en matig stralingsrendement kunnen hand in hand gaan. Het beste voorbeeld daarvan is de dummyload, met een perfecte aanpassing en tegelijk een stralingsrendement nul.

 

 

 

Januari 2019 - Hans Van Bruggen, eigenaar-directeur van ElegAnt Solutions, heeft een stille periode gebruikt voor een nostalgieproject: het bouwen van een frequentieteller voor frequenties tot 1300 MHz, naar een ontwerp dat nog uit de late jaren '80 stamt. Voor zover bekend was het van de Nederlandse radioamateur PA3AVP (inmiddels silent-key) en werd het als doehetzelf-project gepresenteerd door de afdeling Eindhoven van de amateurradiovereniging VERON. Zonder veel beschrijving werd destijds een set schema's, met bijbehorende printen en de belangrijkste componenten, aangeboden. Deze set en zijn toentertijd onafgemaakte project heeft Hans van Bruggen al die tijd bewaard.

Het was nogal een puzzel om alles (met toegevoegde onderdelen afkomstig van oude printen van pc's en tv's) aan de praat te krijgen, maar het werkt, en het werkt goed! Een waardevolle uitbreiding van het meetinstrumentarium van ElegAnt Solutions.

 

 

 

Antennes, theorie en praktijkDecember 2018 - Hans van Bruggen, eigenaar-directeur van ElegAnt Solutions, is trots de wereld zijn zojuist in hardcoveruitvoering gedrukte boekvertaling: Antennes - theorie en praktijk te laten zien. Hij heeft het als een mooie uitdaging gezien om op eigen initiatief een volledig Nederlandse versie te maken van het klassieke antennestudieboek uit 1952, Antennas - Theory and Practice van de auteurs Schelkunoff en Friis. Hans heeft er (met tussenpozen) jaren aan gewerkt.

Niet alleen het correct en consistent vertalen van bijna 700 pagina's tekst doorspekt met vele honderden begrippen en formules, getekende afbeeldingen met inscripties, en studieopgaven was een uitdaging. Ook de verre uithoeken van het gebruikte editing-programma Microsoft Word waren dat, om het voor elkaar te krijgen complexe formules, meervoudige paginanummeringen, dynamische verwijzingen, voetnoten, een auteursindex én een onderwerpenindex met een paar duizend ingangen in een drukklaar bestand af te leveren.

Het bijzondere aan dit boek over antennes is dat het werd geschreven door een wiskundige samen met een RF-engineer, destijds collega's van elkaar bij de befaamde Bell Telephone Laboratories, waardoor een aansprekend fysisch inzicht in de werking van antennes is gekoppeld aan een solide wiskundige beschrijving van het gedrag van antennes in al zijn aspecten. Ook nu, in een tijd waarin antennes veelal met simulatoren worden ontworpen, is dit nog steeds informatie die zeer nuttig is voor een goed begrip. De vele praktijkvoorbeelden doen soms wat gedateerd aan, maar hebben niettemin hun waarde, en zorgen anders wel voor een prettig nostalgische noot.

Antennes theorie en praktijk - voorkant Antennes theorie en praktijk - achterkant

 

 

 

Klik op de afbeeldingen om grotere versies te zien. (Kan afhankelijk van de browser in een nieuwe tab openen.)

 

 

 

 

Er zijn slechts enkele exemplaren van de vertaling gedrukt: alleen voor eigen gebruik en circulatie in eigen kring. Uitgeverij Wiley van het originele boek gaf geen toestemming om de vertaling te publiceren. Maar er zouden naar verwachting ook maar heel weinig gegadigden zijn geweest. Mocht u geïnteresseerd zijn dan kunt u informeren naar de mogelijkheid een exemplaar te lenen. U kunt een idee krijgen van de behandelde onderwerpen door het bekijken van de Inhoudsopgave.

 

 

 

April 2017 - Afgelopen jaar heeft Hans van Bruggen, eigenaar-directeur van ElegAnt Solutions, een interessante nieuwe manier gevonden om zeer compacte elektrisch kleine monopoolantennes te bouwen, met ingebouwde impedantieaanpassing. In plaats van het beschermen van dit idee, koos hij ervoor om het te publiceren, in voldoende detail om iedereen in staat te stellen zijn eigen 'Compact Matched Monopole Antenna' (CMMA) te bouwen. Of u nu radioamateur bent, of een professionele antenneontwerper: hij nodigt u uit te onderzoeken wat zijn idee kan betekenen voor uw doeleinden.

Op het eerste gezicht lijkt de CMMA op de klassieke korte monopool met topcapaciteit (de 'top-hat'), maar dan met twee schijven in plaats van één. Er zijn echter meer verschillen. Het belangrijkste voordeel van deze antenne ten opzichte van de klassieke 'top-hat' is dat, ongeacht de keuze van de hoogte van de straler, hij een bepaalde impedantie gegeven kan worden (bijv. 50 ohm) om perfect aan te passen aan de voedingslijn, door grootte en afstand van de twee schijven juist te kiezen. Er is geen extern aanpassingsnetwerk nodig.

Verwar de CMMA niet met een 'condensatorantenne-op-een-verhoging'. Net als de top-hat-monopool is het ook hier in essentie de verticale straler die uitstraalt. Het antennepatroon en de versterking lijken dan ook heel erg op die van de 'top-hat'. In de afbeelding rechts een 50 ohm 2,45 GHz CMMA met SMA-connector, in een acryl behuizing met hoogte 14 mm en diameter 30 mm, klaar om door een gat op een aardvlak gemonteerd te worden.

Hieronder een constructietekening voor een 50 ohm 480 MHz CMMA (afmetingen in mm):

Het artikel dat werd geschreven heeft als titel: "Breaking the Monopoly on Base-Fed Short Monopoles, Meet the CMMA". Het laat voorbeelden zien van CMMA's voor 480 MHz, 2,4 GHz en 5,8 GHz. Lees erover in het magazine High Frequency Electronics, uitgave april 2017: http://highfrequencyelectronics.com/images/HFEpdfs/2017/HFE0417_OE.pdf

 

 

 

Maart 2017 - Er is een nieuwe versie van het Raspberry Pi computerboard (de 'Zero W', 2017) met nu ook wifi en bluetooth on-board, met een intrigerend kleine 2,4 GHz antenne op de pcb geïntegreerd. Het elegante antennaontwerp is van Proant AB in Zweden. Aan zijn naam, verplicht, móest ElegAnt Solutions daar eens een blik op werpen, door een microscoop wel te verstaan. De antenne meet slechts 8 X 3 mm en maakt gebruik van een paar 0201-size smt componenten.

Het eerste goede nieuws is dat deze antenne prima werkt. Hij is vrij goed afgestemd, heeft een nette bandbreedte voor zo'n kleine antenne, heeft een goede vermogensaanpassing, en straalt naar alle kanten (zonder hier meer specifiek te zijn). Complimenten voor Proant! Het tweede goede nieuws is dat het RPI-board deze testen goed heeft doorstaan en vanaf nu voor allerlei leuke computerexperimenten ingezet kan gaan worden.

 

Een waarschuwing voor gebruikers van de RPI Zero W: wees erop bedacht dat alles wat in de buurt van de antenne komt (bijv. draden, of het tafelblad waar het board op rust) deze kan verstemmen en het draadloos bereik van het board in zekere mate kleiner kan maken. En gebruik voor een behuizing voor het board RF-transparante plastics.

 

 

 

 

 

December 2015 - ElegAnt Solutions bestaat nu alweer 11 jaar en de afgelopen jaren zijn weer de nodige interessante RF-projecten uitgevoerd. Het aandeel vertaalwerk is echter aanzienlijk toegenomen. ElegAnt Solutions is er met name trots op, in 2014 een gedetailleerde technisch-inhoudelijke review te hebben mogen uitvoeren van de proefversie voor de herziene en uitgebreide tweede druk van The Art and Science of Ultrawideband Antennas, geschreven door Dr. Hans G. Schantz (Artech House, 2015; ISBN 13: 978-1-60807-955-1, 563 pagina's).

Naast met dit boek, is de bibliotheek van ElegAnt Solutions ook weer verder uitgebreid met een interessant en inzicht biedend boek geschreven door Dr. Joel P. Dunsmore, een van de veteranen van het vroegere HP die de bekende HP8753-serie vector network analyzers hebben ontwikkeld: Handbook of Microwave Component Measurements with Advanced VNA Techniques (Wiley, 2012; ISBN 9781119979555, 611 pagina's).

  

 

 

 

September 2011 - Recentelijk kon de bibliotheek van ElegAnt Solutions worden uitgebreid met twee mooie, klassieke, standaardwerken op radio- en antennegebied:

  

William I. Orr: The Radio Handbook Fifteenth Edition (Editors and Engineers, Ltd., 1959)
S.A. Schelkunoff en H.T. Friis: Antennas, Theory and Practice (Wiley, 1952)

Het laatste boek biedt zeer interessant materiaal voor de studie van breedbandige antennes. Auteur Harald T. Friis is beroemd om zijn formules voor radiotransmissie en ontvangerruis.

 

 

 

Juli 2009 - In september 2009 viert ElegAnt Solutions zijn 5-jarig bestaan met een speciale aanbieding. Op de eerste 80 contract-uren die binnen de maand september 2009 voor u gemaakt worden, wordt een korting van 20% op het normale tarief gegeven. U wordt van harte uitgenodigd hiervan te profiteren, ongeacht of u een bestaande of een nieuwe klant bent!

 

 

 

Oudjaar 2008 - 2008 was een jaar met tevredenstemmende bedrijfsresultaten. We hebben dit jaar enkele nieuwe opdrachtgevers mogen verwelkomen, die met heel interessante projecten op het gebied van remote sensing actief zijn. ElegAnt Solutions viert in 2009 zijn 5-jarig bestaan en ziet het nieuwe jaar met vertrouwen tegemoet. Indien nodig in deze tijd van economische tegenwind zijn er voldoende reserves beschikbaar. U als klant kunt verzekerd zijn van continuïteit. ElegAnt Solutions wenst al zijn opdrachtgevers en relaties een succesvol nieuw jaar toe, met veel creatieve ideeën en uitdagende wireless-projecten!

 

 

 

Mei 2008 - Twee nieuwe investeringen in de bibliotheek van ElegAnt Solutions:


Ghavami, Michael en Kohno: Ultra Wideband signals and Systems in Communication Engineering (Wiley, 2007)
Allen, Dohler, Okon, Malik, Brown en Edwards: Ultra-wideband Antennas and Propagation for Communications, Radar and Imaging (Wiley, 2007)

 

 


Februari 2008 - ElegAnt Solutions is reeds geruime tijd bezig inzicht te verwerven in, en ervaring op te doen met, het ontwerp van multi-octaafs omnidirectionele (ultra-) breedbandige antennes. Antennes bijvoorbeeld voor het uitzenden of ontvangen van DVB-T uitzendingen in het hoge VHF- en UHF-gebied tussen 200 en 850 MHz, of antennes voor UWB-pulscommunicatie in het GHz-bereik.

Vaak worden antenneontwerpen al breedbandig genoemd zodra deze een lage return loss laten zien over een breed bereik van frequenties (bijv. logperiodische antennes, de discone antenne, de bikonische of de sferische dipool). Het gaat echter ook om zaken als dispersie en stralingspatroon. Grootste uitdaging van het ontwerpen van multi-octaafs breedbandige antennes is de onderdrukking van hogere orde stroomverdelingen. De aanwezigheid van meerdere stroommaxima op de antenne veroorzaakt frequentieafhankelijke zijlobvorming in het stralingspatroon van de antenne. De brede hoofdlob voor lagere frequenties splitst zich voor hogere frequenties op in meerdere zijlobben. Dit kan leiden tot ongewenste effecten als bereikproblemen op bepaalde hogere DVB-T-kanalen, en hoekafhankelijke vervorming van UWB-pulsen.
Belangrijkste voorwaarde voor een werkelijk frequentie-invariante antenne is dat de structuur zich in zichzelf herhaalt. Vandaar dat er een natuurlijke link is met fractale geometrieën. Bepaalde als antenne aangestoten fractalstructuren onderdrukken inderdaad de hogere orde resonanties, bijvoorbeeld de Sierpinskizeef-dipool (foto). Dit is een van de antennestructuren die momenteel bestudeerd worden bij ElegAnt Solutions.

 

 

 

 

November 2007 - ElegAnt Solutions vierde in september (2007) zijn 3e verjaardag, en momenteel wordt er o.a. gewerkt aan het ontwerp van speciale antennes voor UHF RFID toepassing.

 

 

 

September 2006 - Een paar recente investeringen van ElegAnt Solutions:


Novex P-20 binoculaire microscoop
Weller WSL soldeerstation met WMP precisiesoldeerbout


Schantz: The Art and Science of Ultrawideband Antennas (Artech House, 2005)
Miron: Small Antenna Design (Newnes/Elsevier, 2006)
Balanis: Antenna Theory 3rd Edition (Wiley, 2005)

 

 

 

Mei 2006 - Vanaf 1 juli 2006 stopt ElegAnt Solutions met zijn getrapte tariefstructuur voor antenne- en RF-ontwerp. Alle contracten met een ingangsdatum na 1 juli worden gebaseerd op één enkel en vast tarief per uur.

 

 

 

 

December 2005 - Het laatste kwartaal van 2005 trekt het aantal aan ElegAnt Solutions gegunde RF-designopdrachten weer aan. Het betreft met name de ontwikkeling van geïntegreerde antennes voor toepassingen waar de beschikbare ruimte voor antennes zeer beperkt is. Eigen ontwikkeling: compacte richtantennes voor 5GHz WLAN volgens IEEE802.11a (foto).

 

 

 

 

Augustus 2005 - ElegAnt Solutions is met technisch-wetenschappelijk vertaalbureau Krivaja Translations (www.krivaja.nl) een samenwerkingsverband aangegaan om gezamenlijk snelle en kwalitatief zeer goede vertalingen E-N en D-N te kunnen leveren aan uitgevers van technisch-wetenschappelijke teksten (studieboeken, tijdschriften, handleidingen).